Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto które w tempie blyskawicy znika z blachy:)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 111
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 111
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
CIASTO: Do rondla wrzucamy kostkę margaryny, szklnakę cukru, opakowanie cukru waniliowego, 6 lyżek wody i 3 łyżki kakao. Stawiamy na ogniu i rozpuszczamy cały czas mieszając.Wsz Powstaje gładka masa kakaowa. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy do niej 5 zółtek i 1 całe jajko i mieszamy mikserem. Potem dodajemy przesianą szklankę mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczewmy około 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Gdy ciasto sie upiecze studzimy je i przekrajamy wzdłuż na połowę.
PONCZ DO NASĄCZENIA MURZYNKA:do połowy szklanki przegotowanej wody dodajemy sok z cytryny, spirytus i amaretto. Takim ponczem nasączamy dobrze placek.
KREM: 1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń
Na jedna czesci nasączonego placka wykładamy krem i przykrywamy drygą częścią która także dobrze nasaczamy.
POLEWA: 0,5 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru, 0,5 opakowania cukru waniliowego, 3 łyżki wody i 1,5 łyżki kakao rozpuszczamy w rondlu na ogniu ciągle mieszając. Utworzy sie gładka polewa kakowa. Gdy polewa nieco ostygnie wylewamy ją na ciasto.
Na polewa sypiemy wiórki kikosowe lub jak kto woli zgniecione orzechy.
SMACZNEGO:)