Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z makiem i bakaliami

Murzynek z makiem i bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 1142

Dodano:

Odsłon: 575

Murzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru.

Składniki

  • 150 g maku
  • 150 g mąki gryczanej
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 150 g bakalii (u mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki)
  • 2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe)
  • 70 g oleju
  • 2 małe banany (najlepiej dojrzałe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • polewa
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • słodzik/cukier wedle uznania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe). Mieszamy ok 2 minut, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 minut i odsączamy w wody. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałeczki.

  3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao.

  4. Mokre składniki (ostudzony mak z mlekiem, resztę mleka i olej) i banana rozgniecionego widelcem miksujemy dokładnie.

  5. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do dokładnego połączenia. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.

  6. Mało rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko i słodzik/cukier. Mieszamy dokładnie i ostudzoną polewą polewamy ostygnięte ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 kwietnia O qrka, ale bym teraz zjadł, bo wygląda przepysznie :) Super ciacho, lubię takie z dużą ilością bakalii i nawet odstawiłbym na jakiś czas czekoladę i cukierki z Wawelu ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń