Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek z polewą czekoladową

Desery

Autor: KuchniauPoli

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 174

Dodano: 25.11.2016

Odsłon: 7140

Murzynek z polewą czekoladową

Składniki

  • masło 200 g
  • cukier 1 szkl
  • mleko 1/3 szkl
  • kakao ciemne 4 kopiaste łyżki
  • mąka pszenna typ 480 1 i 1/2 szkl
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • szczypta soli
  • duże jajka 4
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na formę 11 x 30 cm
    *Szklanka o pojemności 270 ml

    Przygotowanie:

    W rondlu umieszczamy masło, cukier, mleko podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao, mieszamy energicznie. Część masy czekoladowej odlewamy na polewą w ilości niecałe pół szklanki, a resztę przelewamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, odstawiamy na czas mieszania sypkich składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy do miski z masą czekoladową. Składniki miksujemy do połączenia. Ubite białka partiami przekładamy do ciasta i mieszamy na najniższych obrotach miksera lub ręcznie. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 30-35 minut ” do suchego patyczka” w temperaturze 180 °C. Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto oblewamy polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń