Do góry

Desery Przepis na:

Murzynki otulone wiórkami kokosowymi

Murzynki otulone wiórkami kokosowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 178

Ciasteczka kakaowe w polewie czekoladowej, obtoczone wiórkami kokosowymi są pyszne i łatwe do przygotowania.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Polewa czekoladowa:
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • sok z cytryny lub spirytus do smaku
  • aromat o dowolnym smaku
  • Pozostałe składniki:
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondla włożyć masło, dodać cukier, kakao i mleko, zagotować. Następnie wsypać połamaną czekoladę, dodać aromat, sok z cytryny lub spirytus, wymieszać.

  2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać.

  3. W drugiej misce zmiksować mleko z oliwą, jajkami i miodem.

  4. Do mokrych składników wsypać suche, dokładnie wymieszać.Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 30/38 cm, włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.

  5. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić w kostkę lub słupki, zanurzać w polewie czekoladowej.

  6. Następnie lekko dociskając obtaczać w wiórkach kokosowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 15 lipca Pyszne lamingtony, często je robiłam jak dzieci były małe.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń