Do góry

Desery Przepis na:

Murzynkowy sernik "Cielaczek"

Murzynkowy sernik Cielaczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 713

Sernik w cieście murzynkowym z polewą czekoladową. Sernik wyszedł bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO MURZYNKOWE:
  • -2 szklanki mleka -1 masło-250 g. -1 szklanka cukru
  • -3 łyżki kakao -1 gorzka czekolada -5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • -1 cukier waniliowy -4 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia. -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera z wiaderka -5 jajek -1 szklanka cukru
  • -2 białe budynie -250 ml. śmietany 18 %
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. czekolady gorzkiej -50 g. czekolady mlecznej
  • -50 g. masła -50 ml. mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. murzynek-Kakao wymieszać w garnku wraz z cukrem.Dolewać mleko i wymieszać.Dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, nie zagotować. Ostudzić do letniego i potem wmieszać tam żółtka.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać z proszkiem i dolać masę czekoladową, zmiksować. Dodać białka i lekko wkręcić. Połową masy wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, śmietanę i zmiksować.Przesiać budynie i zmiksować. Masę serową, lac pasami w ciasto w blaszce.

  3. Wylać równomiernie resztę ciasta do blaszki. (Można całe ciasto wylać do blaszki, potem ser bo i tak opadnie na spód.)

  4. Piec ok. 70 min. w 175 *C. Ok.15 min. przed końcem, przykryć papierem do pieczenia.

  5. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem. Trochę przestudzić i posmarować zimny sernik.
    Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń