Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Mus czekoladowo-pomarańczowy"

Składniki

  • 300 ml kremówki 30-proc. lub 36-proc
  • 100 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego (np. cointreau)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Podgrzej śmietanę. Poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zdejmij ją z ognia. Dodaj drobno posiekaną czekoladę, cukier puder. Poczekaj, niech się rozpuszczą. Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

  2. Ubij schłodzoną masę czekoladową razem z likierem pomarańczowym za pomocą miksera z końcówką do ubijania białek na sztywną masę. Uważaj, żeby masa nie siadła. Powinien powstać gęsty jasnoczekoladowy mus.

  3. Przełóż masę do pucharków. Ozdób wiórkami z czekolady oraz skórką z pomarańczy.

  4. Jak to zrobić?

  5. Przygotuj odpowiednio czekoladę Czekolada na mus nie musi być pokrojona. Jeśli wolisz, możesz ją wcześniej przygotować w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie idealnie płynna.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń