Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 645 Ocena: 9692

Dodano:

Odsłon: 3474

smaczny, rozpływający się w ustach, bardzo prosty w przygotowaniu mus. nie zawiera jajek, których większość z nas obawia się na surowo. Polecam czekoladożercom :-)

Składniki

  • czekolada gorzka 10 dag (u mnie 74%)
  • jogurt grecki 35 dag
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • śmietanka 30% lub 36% 200 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • żelatyna 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kawą, zmiksować ją z jogurtem.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę oraz kakao.
    Do masy czekoladowo-jogurtowej dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki.
    Gotowy mus wylać pucharków lub szklanek. Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
    Przed podaniem udekorować w dowolny sposób. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń