Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 708

Dodano: 26.03.2018

Odsłon: 432

Dziś zabieram Was w podróż do Francji, która słynie z bogactwa wysublimowanych smaków. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z pachnącą bagietką, croissant’em czy pysznym deserem crème brûlée. Jednym ze sztandarowych deserów Francuzów jest mus czekoladowy - prosty i elegancki deser. Jest delikatny, puszysty i ekstremalnie czekoladowy. Zapraszam Was w czekoladową podróż.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady 65%
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 4 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
    Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.

    Notes

    - mus można podać ze świeżymi owocami
    - do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę
    - mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń