Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9903

Dodano:

Odsłon: 603

Aquafaba to nic innego jak płyn pozostający po gotowaniu ciecierzycy i innych strączków – czyli woda w garnku, w puszce lub w słoiku. Dokładnie ta woda, którą zawsze odlewacie z puszki. Posiada magiczną właściwość zbliżającą ją do białka jaj, to znaczy ubijana mikserem formuje się w sztywną, gęstą pianę. Poza tym podobnie jak jajka spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. To znaczy, że umożliwia zrobienie ciast, musów, kremów, majonezów, a nawet słynnej wegańskiej bezy. Badania potwierdziły, że aquafaba składa się głównie z białek i skrobii; dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Mus z aquafaby jest wyjątkowo puszysty, lekki i co ważne mniej kaloryczny od tradycyjnego na śmietanie lub jajkach :-). Przy okazji rozwiązuje się problem surowych jajek w musie :-) Gorąco polecam P.s. Jeśli zużyjemy ciecierzycę, a deseru nie chcemy odrazu robic, to wodę należy przelać do słoika, zakręcić i przechowywac w lodówce 3-4 dni, następnie ubić lub zamrozić tak jak białka

Składniki

  • czekolada gorzka 15 dag
  • aquafaba czyli woda z puszki po ciecierzycy 150 ml (ilość z jednej 400ml puszki)
  • cukier puder 1 łyżka (opcjonalnie)
  • ulubione owoce, u mnie maliny
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
    Wodę z ciecierzycy (schłodzoną w lodówce) wlać do do miski, dodać szczyptę soli jeśli nie było jej w składnikach aquafaby,

  2. ubijać mikserem przez ok. 10 minut na sztywną pianę.

  3. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Do przestudzonej ale nadal płynnej czekolady dodać kilka łyżek ubitej piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego musu (uważać aby piana nie opadła).

  4. Dodać resztę piany i wszystko delikatnie wymieszać. Gotowy mus przełożyć do szkalnek, miseczek, kieliszków. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
    Podawać z ulubionymi owocami, najlepiej lekko kwaskowatymi dla przełamania smaku.

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń