Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy z malinami

Mus czekoladowy z malinami

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6388

Dodano: 26.05.2011

Odsłon: 14768

Puszysty i delikatny mus dla łasuchów :)

Składniki

  • czekolada gorzka, 150g
  • Śmietana kremówka, 200ml
  • jajka, 3 szt
  • cukier puder, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • maliny, 200g
  • bita śmietana do dekoracji
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek.

  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ta, by jej dno nie dotykało wody). Gdy czekolada się roztopi, odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

  3. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do lekko przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy kremówkę i delikatne łączymy ją z masą czekoladową. Na końcu masę czekoladową łączymy z ubitymi białkami i lekko mieszamy całość.

  4. Na dno pucharków, niedużych szklanek lub kokilek wrzucamy po kilka malin, następnie nakładamy mus. Pucharki owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń