Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus kawowy na ciastku z bezikiem"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 174
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 174
Składniki
bezików: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać migdały i bardzo lekko przemieszać drewnianą łyżką – tak aby nie zniszczyć płatków migdałowych.
Na blachę nakładać łyżką porcję bezy w odstępach ok. 5 cm. Piec w temperaturze 150 stopni ok. 25 minut.
ciasteczek migdałowych: płatki migdałowe, cukier, mąkę i białka wymieszać lekko, tak by nie połamać płatków, aż do połączenia wszystkich składników.
Do masy wlać rozpuszczoną, letnią Kasię Ekstra Maślany Smak i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym niewielkie porcje. Rozklepać widelcem na płaskie placuszki. Można dodać kilka migdałów z wierzchu. Piec w 180 st. C ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu gorące formować, wycinając okrągły kształt o średnicy odpowiadającej naszemu pucharkowi, w którym będziemy podawać deser. Po wystudzeniu włożyć na dno szkła.
musu: jaja ubić z cukrem, do ubitej masy dodać serek mascarpone (odlej wodę zbierającą się na dnie opakowania) i mieszać dalej do uzyskania gładkiej puszystej masy. Na koniec dodać kawę. Śmietanę ubić i dodać ostrożnie, łącząc w całość.
Na ciastko migdałowe wykładamy krem, na górę kładziemy upieczony bezik i dekorujemy truskawkami.Źródło: Olivia