Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus na biszkoptowym spodzie"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 272
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 775
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 878
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 272
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 775
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 878
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia, natłuść go i oprósz cukrem pudrem.
Wymieszaj mikserem żółtka z 3/4 szklanki drobnego cukru, aż uzyskasz biały kogel-mogel (4-5 minut). Białka ubij na pianę z resztą cukru. 3 Stopniowo połącz pianę z koglem-moglem. Dodaj kakao i mąkę kukurydzianą i wymieszaj. 4 Wyłóż ciasto na papier, tworząc koło o śr. 22 cm. Piecz 12-18 minut, ostudź. Wyrównaj ciasto i włóż je do wyłożonej folią tortownicy o śr. 22 cm.
Syrop: Zalej cukier 50 ml wody i podgrzewaj, aż się rozpuści. Ostudź, dodaj likier i nasącz biszkopt.
Mus: Przełóż posiekaną czekoladę do dużej miski. Rozpuść w rondelku glukozę, cukier i 4 łyżki wody. Zagotuj, wlej do czekolady i wymieszaj. Ubij kremówkę i stopniowo dodaj ją do podstudzonej masy czekoladowej.
Wyłóż mus na biszkopt i schłódź w lodówce (min. 6 godzin).
Polewa: Rozpuść czekoladę na parze. Dodaj kremówkę i tyle samo wody. Wymieszaj, ostudź, wylej na wierzch ciasta. Podawaj schłodzone, posypane wiórkami czekolady.Źródło: Olivia