Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus wątróbkowy po lwowsku"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1056
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 513
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 47
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1056
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 513
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 47
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 porcja: 180 kcal. Cena porcji: 1,05 zł
Wątróbki oczyść, dokładnie wymocz, kilkakrotnie zmieniając wodę, osącz. Pieczarki oczyść, pokrój, smaż na maśle 1–2 minuty. Dodaj wątróbki i smaż jeszcze 5–6 minut, stale mieszając. Przestudź, następnie dwukrotnie zmiel z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodatkowo zmiksuj w blenderze (masa pasztetowa powinna być bardzo gładka).
Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka domieszaj do zmielonej masy, a białka ubij na sztywno. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą pasztetową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Szczelnie owiń folią aluminiową.
Włóż do większego naczynia z wrzątkiem, gotuj w kąpieli wodnej ok. 55 minut. Podawaj na białym pieczywie. Kromki posyp majerankiem.Źródło: Tina