Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus z czerwonych porzeczek.

Mus z czerwonych porzeczek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 539

Dodano:

Odsłon: 481

Szybki do zrobienia, smaczny, zwłaszcza zimową porą do ciast i deserów.

Składniki

  • 3 kg czerwonych porzeczek
  • 60 dag cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 szklanka wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać szklankę wody i doprowadzić do wrzenia.
    Dopiero wtedy dodać przebrane, umyte i oberwane z gałązek czerwone porzeczki.
    Dzięki temu zabiegowi, owoce nie będą przywierać do dna.
    Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając aż owoce się rozpadną.
    Dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min ut.

  2. Garnek z porzeczkami zdjąć z ognia, porzeczki zmiksować a następnie przetrzeć przez sito i dodać sok z cytryny.
    Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
    Mus nie potrzebuje żadnych zagęstników typu "żelfix" ponieważ porzeczki zawierają dużo pektyn.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 23 lipca Pyszny mus, ja już swoje porzeczki przerobiłam.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 23 lipca robię tak samo z ostrężynami ogrodowymi,na cytryny mam alergię więc daję kwasek cytrynowy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 23 lipca Pyszny dodatek do słodkich potraw. Świetnie sprawdziłby się na racuszkach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń