Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus z jabłek.

Mus z jabłek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 505

Dodano:

Odsłon: 2171

Gdy opadają jabłka zastanawiamy się co z nich robić. Dzisiaj proponuję mus z tych jabłek. Taki tradycyjny bez dodatków. Gęsty i pachnący.

Składniki

  • Jabłka spady w dowolnej ilości.
  • Cukier tez w dowolnej ilości.
  • Troszkę wody na dno garnka.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć,
    Przekroić na 4 części i usunąć ewentualne części za bardzo dojrzałe lub obite.
    Usunąć tez pestki.
    Nie obierać ze skórki.

  2. Jabłka przełożyć do szerokiego garnka , wlać trochę wody i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
    Gdy jabłka rozpadną się dodać cukier,
    Dokładnie wymieszać i dalej gotować aż zaczną zmieniać kolor.
    Jabłka odstawić na kilka godzin.
    A potem przetrzeć przez sito.
    Przetarte jabłka gotować jeszcze na małym ogniu aż lekko zbrązowieją. Często mieszać.
    Przełożyć ( lekko wystudzone) do wyparzonych słoiczków .
    Pasteryzować 15 minut od zagotowania.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń