Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus z truskawek na zime

Mus z truskawek na zime

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6846

Dodano:

Odsłon: 37510

Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

Składniki

  • 6 kg. truskawek
  • 0.6kg. cukru
  • sok z dwóch cytryn
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ładne dojrzałe truskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Dodać cukier/ daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać sok z cytryn, wymieszać. Gotować bardzo krótko.

  2. Do umytych słoików wlewać mus, zakręcić i pasteryzować jeszcze ok. 10 minut. Po pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

  3. Lato zamknięte w słoiku, polecam gorąco i życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 14 czerwca 2014 Ja w mikserze rozdrabiam truskawki, dodaję cukier na oko, kładę do małych pojemników,takich 200mg.jednorazowych i mrożę.Cukier powoduje,że nie zamrażają się całkowicie i potem dzieciaki skrobią sobie widelczykiem, sorbet jak trza. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 czerwca 2014 ja też w tygodniu będę robiła z sokiem z cytryny właśnie, super sprawa, część zamrożę, a część zapasteryzuję Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 23 czerwca 2012 Irma - bardzo fajny - truskawki z takiego musu sa prawie tak jak świeże - moje dzieci wyjadały taki mus jako sorbety

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 22 czerwca 2012 ja na zimę robię tak; truskawki przebieram i te najładniejsze układam w pojeminiczki, a pozostałe miksuję z odrobiną cukru i cukru waliliowego ( ponieważ nie uzywam zbyt duzo cukru inni mogąwedług swojego smaku dodac tyle ile sami uważają) po czy zalewam w pojeminiczkach całe truskawki i zamrażam. Zimą rozmrażam i mus uzywam jako polewę do różnych potraw a całe truskaweczki są wysmienite to jedzenia.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 czerwca 2012 Annuar myślę, że tak jest jak piszesz, ponieważ musy, konfitury, czy dżemy są przetwarzane i z dodatkami typu cukier, alkohol czy cytryna,co zmienia smak owocom, a świeży owoc-to świeży owoc nawet mrożony. Dodam, że mus jest rzadszy od konfitury i owoce są bardziej rozdrobnione. Polecam i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 czerwca 2012 Kusi mnie ten przepis, gdyż na mrożony mus nie mam miejsca w lodówce. Ale smak takiego chyba bardziej przypomina konfiturę niż odmrożone świeże truskawki (?)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 czerwca 2012 Bardzo mi się podoba ,zrobię już jutro ,bo truskawki się pomału kończą.Irma świetny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń