Do góry

Dania główne Przepis na:

Mus z wędzonego łososia

Mus z wędzonego łososia

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Mus z wędzonego łososia"

Składniki

  • 1/4 szklanki koperku
  • 2 łyżki skórki cytrynowej startej w długie paski
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy ostygną, obierz je i pokrój w cienkie plasterki. Połącz sok z cytryny i koperek, polej jeszcze ciepłe ziemniaki, wymieszaj.

  2. Wyłóż formę (ok. 10 x 20 cm) plastikową folią, pozostawiając po bokach ok. 10 cm do zawinięcia. Wyłóż dno i boki plastrami łososia (zużyj ok. 1/3 ryby). Plastry powinny wystawać po bokach (jak folia). Podduś krótko na maśle szpinak.

  3. Wymieszaj twarożek, śmietanę i drobno startą skórkę cytryny. Ułóż najpierw cienką warstwę ziemniaków. Przykryj je połową masy serowej. Ułóż kolejno: łososia, szpinak i łososia. Przykryj resztą twarożku. Zakończ warstwą ziemniaków. Przykryj łososiem i zawiń folią. Wstaw do lodówki na noc.

  4. Wymieszaj sosu. Wyjmij mus z lodówki, odwiń folię, przełóż danie na półmisek. Udekoruj koperkową posypką. Podawaj z chrupiącą bułką.

  5. Dla 8 osób

  6. 2,50 zł porcja

  7. Czas 60 min

  8. 300 kcal

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń