Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka

Musaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 1106

Niepowtarzalny smak

Składniki

  • większe ziemniaki, 4 szt
  • bakłażan, 1 szt
  • cukinia, 1 szt
  • krojone pomidory w kartoniku, 1 op
  • mięso mielone polecam karkówkę, 600 gram
  • przyprawa do mięsa ( ja używam przyprawę do mięsa Knorr)
  • beszamel
  • ketchup
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. obieramy ziemniaki, następnie bakłażan, cukinia i ziemniaki kroimy w talarki i podsmażamy na patelni z obu stron. Podsmażone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym...ziemniaki -> cukinia -> bakłażan

  2. Następnie lub na drugiej patelni podsmażamy mięso aż będzie białe (można dodać cebulę pokrojoną w kostkę jak kto lubi) doprawiamy i dodajemy kartonik pomidorów oraz trochę ketchupu do smaku. Po odparowaniu wody z patelni mięso wykładamy na warzywa w naczyniu i zalewamy beszamelem. Można na talerzu polać ketchupem

  3. BESZAMEL: w rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać trochę mąki żeby zagęścić, dodać 2 szklanki mleka, 2 roztrzepane jajka, szczyptę gałki muszkatołowej i 20 g starkowanego sera żółtego lub opakowanie serka topionego śmietankowego, podgrzać aż powstanie gęsty sos......

  4. Całość piec 30 minut w około 180 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń