Do góry

Dania główne Przepis na:

musaka po bułgarsku

musaka po bułgarsku

Autor: olala

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 80

Dodano: 24.04.2010

Odsłon: 15917

Musaka w innym wydaniu - prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Wrzucić mięso i dalej smażyć (ok.10 min.). Pokroić w grubą kostkę ziemniaki, dodać do mięsa, dolać troszkę wody i dusić pod przykryciem aż ziemniaki lekko zmiękną (ok.10 min). Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dobrze wymieszać.

  2. Jogurt (ja robię z jogurtem greckim) dobrze wymieszać z 3-5 jajkami. Mięso wylać do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na górę jogurt roztrzepany z jajkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35- 40 min aż góra się zarumieni. U mnie uwielbiają do tego sałatkę grecką ale może być dowolna.

  3. Przepis dostałam od sąsiadki, która kilka lat mieszkała w Bułgarii. Sprawdzony, naprawdę super na obiad czy ciepłą kolację. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń