Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka po mojemu

Musaka po mojemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 277

Dodano:

Odsłon: 11979

Musaka- Grecy wyklęliby mnie za użycie drobiu zamiast wieprzowiny, ale świnek nie jadam. Mieliby mnie też za nędzarką, bo użyłam cukinii zamiast bakłażana :) A to feler :)

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, doprawiamy cynamonem i pieprzem i odstawiamy.

  2. Ziemniaki i cukinię kroimy w cienkie plasterki i rumienimy na patelni grillowej.

  3. Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekany drobno czosnek i cebulę.

  4. Dodajemy mięso i smażymy ok. 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy aż sos będzie gęsty (jeżeli oddziela się od niego płyn, to odlewamy go).

  5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, na nią wykładamy mięso, na mięso cukinię.

  6. Potrawę polewamy sosem powstałym ze zmieszania jogurtu z jajkiem i przyprawami. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.

  7. Zapiekamy przez ok. 45 minut w 200 stopniach C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 22 sierpnia 2011 Nich Cię ci Grecy przeklinają. Mi tam przepis bardzo się podoba. Do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń