Do góry

Dania główne Przepis na:

musaka z ajvarem - zapiekanka warzywna bardziej w bułgarskim stylu

musaka z ajvarem - zapiekanka warzywna bardziej w bułgarskim stylu

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1806

Dodano:

Odsłon: 787

prostsza, tańsza, niskokaloryczna - bałkańska zapiekanka na diecie lekkostrawnej - a sekret stylu bułgarskiego to sos/ obiad, ciepłą kolacja, lunch do pracy

Składniki

  • ziemniaki ugotowane - 2 szt
  • Bakłażan - 1 szt
  • cukinia zielona - 1 szt
  • mozarella - 1 kulka lub1 łyżka twardej startej (lub ser wegański)
  • Jajko - 1 szt
  • mleko - 1/2 szklanki
  • ajvar - 1/2 słoika (lub więcej)
  • przyprawy: zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, wędzona papryka, pieprz - po 1/4 łyżeczki
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wykorzystuję ugotowane na obiad dzień wcześniej, kroję w plastry.
    Bakłażana i cukinię szoruję pod bieżącą wodą i kroję w plastry, ok 0,5-1 cm, grilluję aż nieco zmiękną.

  2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję łyżką ajvaru.
    Układam warstwy:
    - ziemniaki
    - bakłażan
    - cukinia
    - ajvar
    - cukinia
    - bakłażan

    Przepis na ajvar (przetwory) https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html

  3. sos:
    Jajko rozkłócam widelcem, mieszam z mlekiem i przyprawami.

    Zalewam zapiekankę sosem.
    Układam plastry lub posypuję wiórkami mozarelli.

  4. Piekę 40 min w temperaturze 180 stopni funkcja góra dół zwracając uwagę na przyrumienienie sera po ok. 30 minutach (ewentualnie przykrywam folią aluminiową lub wieczkiem naczynia)

    Smaczne, zdrowe i w mig gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń