Do góry

Śniadania Przepis na:

Musli

Musli

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9068

Dodano:

Odsłon: 12001

pyszne, zdrowe, syte :-)

Składniki

  • płatki owsiane, 500g
  • mieszanka orzechów (laskowych, włoskich, brazylijskich, migdałów), 30 dag
  • mieszanka nasion (słonecznik, sezam, dynia, wiórki kokosowe), 10 dag
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • suszone owoce (śliwki, gruszki, jabłka, morele), 20 dag
  • płatki kukurydziane, duża garść
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek
  • syrop klonowy lub miód płynny, 8-10 łyżek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę lekko skropioną oliwą wysypać płatki owsiane, cynamon, mieszankę ziaren. Skropić oliwą i miodem lub syropem klonowym. Dokładnie wymieszać. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min. Co 5 min. wyjmować musli, przemieszać składniki, a następnie za pomocą drewnianej łyżki równomiernie rozprowadzić na blasze, po czym wkładać z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia musli, grubo posiekać orzechy i suszone owoce. Kiedy musli będą złociste, wyjąć je z pieca, przełożyć do miski, wystudzić. Dodać pokrojone owoce i orzechy oraz płatki kukurydziane, wymieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Mnie najlepiej smakują z jogurtem, dobre są też z mlekiem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń