Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszelki szpinakowe

Muszelki szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 188

Dodano:

Odsłon: 109758

Muszelki ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki

  • 250g serka mascarpone
  • przyprawa do kurczaka
  • makaron muszelki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500g passaty pomidorowej
  • szpinak mrożony lub świeży
  • duży filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g parmezanu
  • sól, pieprz, oregano
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, podsmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka. Na oddzielnej patelni wrzucić szpinak by się rozmrażał, gdy woda wyparuje dodać czosnek i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie dodać do szpinaku 250g serka mascarpone, 100g parmezanu i usmażonego kurczaka, całość razem wymieszać.

  2. Na rozgrzaną patelnie wrzucić puszkę pomidorów i passate pomidorową, całość razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i oregano.

  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente, odcedzić
    i ostudzić. Wypełnić muszelki farszem. Do żaroodpornego naczynia wylać sos, ułożyć na nim faszerowane muszle, posypać resztą startego sera. Zapiekać w temp. 180C przez 40 min.
    Z tej porcji wychodzą dwa naczynia żaroodporne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń