Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami

Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 1601

Dania makaronowe to sprawdzony sposób na pyszny posiłek. Tym razem przepis na zapiekane muszle nadziewane kurczakiem i brokułami z sosem pomidorowym.

Składniki

  • Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g )
  • Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g
  • Brokuł – 200 g
  • Ser mozzarella – 100 g
  • Cebula – 30 g
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka liści świeżej bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sos pomidorowy:

    Smażymy posiekaną czerwoną cebulę. Czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.

  2. Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i układamy każdą oddzielnie.

    Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i dzielimy na mniejsze części.

    Cebulę siekamy podsmażamy na złoty kolor.

    Do dużej miski wrzucamy ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowanego brokuła, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, pół szklanki sosu pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe.

    Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią
    aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut.

    Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń