Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle nadziewane kurkami i serkiem z nerkowców

Muszle nadziewane kurkami i serkiem z nerkowców

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 470

Kurki to najbardziej ulubione grzyby w moim domu. Farsz z tego przepisu można także wykorzystać jako nadzienie do pierożków, a jeżeli nie macie muszli można wyłożyć na dowolny makaron.

Składniki

  • makaron muszle (ilość zależy od wielkości muszli)
  • farsz :
  • 200g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych we wrzątku przez 2 godz.)
  • 3 łyżki jogurtu sojowego naturalnego
  • garść natki pietruszki
  • sól, biały pieprz
  • olej do smażenia
  • sos pomidorowy :
  • 2 pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Muszle gotujemy zgodnie z przepisem i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz natki) zalewamy odrobiną wody, mieszamy i dusimy około 10 min. do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Odstawiamy, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy

  3. W kielichu blendera umieszczamy odsączone orzechy dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  4. Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni. Gdy już się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone (jeżeli są duże) kurki. Smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Dodajemy serek z nerkowców, posiekaną natkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem (jeżeli będzie bardzo gęsty można rozrobić odrobiną mleka sojowego). Tak powstałym farszem napełniamy muszle.

  5. Na dno naczynia do pieczenia wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy muszle.
    Zapiekamy w temp. 180 st C przez 20 min.

    Przed podaniem posypujemy natką pietruszki :)

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń