Do góry

Przekąski Przepis na:

Muszle nadziewane mięsem i szpinakiem

Muszle nadziewane mięsem i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2073 Ocena: 46330

Dodano:

Odsłon: 14200

Świetna propozycja na obiad lub przekąskę dla znajomych. Kolejny raz "sprzątanie" lodówki pomyślnie zaowocowało.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu dużych muszli
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
  • sól, pieprz
  • 150 g tartego sera żółtego
  • Sos:
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek masła
  • 3,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz biały
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
    Szpinak, cebulę i czosnek siekamy, łączymy z mięsem mielonym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy muszle makaronowe, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy wolno mleko, doprowadzamy do wrzenia i ubijamy trzepaczką, gotujemy na niewielkim ogniu 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
    Tak przygotowanym sosem zalewamy muszle makaronowe i zapiekamy 35 min, pod przykryciem, w temperaturze 200°C. Następnie naczynie wyjmujemy, makaron posypujemy startym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-10 min (bez przykrycia). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

looliii 06 października 2015 Czy szpinak może być mrożony szybciej doprawiony i ugotowany z czosnkiem plus cebulka smażona? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 września 2015 Cudowne muszle - wyglądają niezwykle apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń