Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle zapiekane z serem i groszkiem

Muszle zapiekane z serem i groszkiem

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6420

Dodano: 17.10.2011

Odsłon: 35817

Kolejna propozycja faszerowanych muszli, tym razem w wersji bezmięsnej. Ciekawe połączenie twarogu z parmezanem i zielonym groszkiem. Palce lizac!!

Składniki

  • 400g makaronu muszle
  • 200g mrożonego groszku
  • 250g twarogu
  • 100g startego parmezanu
  • 5 łyżek masła roztopionego masła
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Muszle gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i odrobiny soli. Odcedzamy i studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z połową parmezanu, posiekaną natką, groszkiem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki roztopionego masła. Farszem serowym napełniamy muszle, układamy w naczyniu. Muszle polewamy pozostałym masłem, obsypujemy parmezanem i gałką. Danie zapiekamy około 10 minut w 200 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 19 października 2011 Ja kupiłam w Tesco. Powinny być w każdym dużym hipermarkecie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 18 października 2011 Bardzo lubię muszle zapiekane. Twój przepis wykorzystam, a ja napełniam muszle szpinakiem doprawionym czosnkiem
i wymieszanym na gorąco z serem fetą, który jest tak pikantny, że nie trzeba żadnych przypraw, a nawet soli. Radzę
spróbować.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń