Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Musztardowe kluski z dziurką"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36082
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 186
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 323
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 402
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36082
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 186
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 323
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 402
Składniki
<strong>Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli</strong>
Ziemniaki myję, a następnie gotuję w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek kroję w kosteczkę. Wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię, smażę chwilę. Cebulę obieram, grubo siekam, dodaję do boczku. Dokładam smalec. Smażę, dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko.
Ugotowane ziemniaki odcedzam, obieram z łupinek, ścieram na tarce albo przeciskam przez praskę. Masę ziemniaczaną mieszam z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zagniatam gładkie, jednolite ciasto. Ręce posypuję mąką. Odrywam kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuję kuleczki. Spłaszczam je i robię w każdej niewielkie wgłębienie.
W garnku gotuję posoloną wodę. Kluski partiami wkładam na wrzątek. Gotuję je 5–10 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z wysmażonym boczkiem i cebulką.Źródło: Naj