Do góry

Dania główne Przepis na:

Musztardowy indyk

Musztardowy indyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Musztardowy indyk"

Składniki

  • 1 kg polędwiczek z indyka lub piersi z indyka
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • np. dijon
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz
  • olej. Dodatki: 30 dag ryżu
  • 1/3 szkl. rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki kukurydzy
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka masła
  • 10 połówek brzoskwiń z syropu
  • konfitura żurawinowa
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z cukrem, gałką muszkatołową i łyżką oleju. Posmaruj marynatą mięso, zawiń je ściśle w podwójną warstwę folii aluminiowej i nadaj mu podłużny kształt. Przykryj, wstaw do lodówki na całą noc.

  2. Do żaroodpornego naczynia wlej 1/3 szklanki wody. Włóż mięso w folii. Przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 min w 180oC, podlewając wodą. Zdejmij folię i piecz dalej 15 min.

  3. Ryż ugotuj na sypko. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp ryż, kukurydzę, rodzynki i kurkumę. Podsmaż chwilę.

  4. Mięso obłóż ryżem i brzoskwiniami napełnionymi żurawiną. Ozdób natką.

  5. Szczypta zdrowia

  6. Kurkuma nie tylko nadaje piękny żółty kolor, ale również jest bardzo zdrowa, m.in. redukuje cholesterol.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń