Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Musztardowy indyk"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1293
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 56
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1293
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 56
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 348
Składniki
Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z cukrem, gałką muszkatołową i łyżką oleju. Posmaruj marynatą mięso, zawiń je ściśle w podwójną warstwę folii aluminiowej i nadaj mu podłużny kształt. Przykryj, wstaw do lodówki na całą noc.
Do żaroodpornego naczynia wlej 1/3 szklanki wody. Włóż mięso w folii. Przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 min w 180oC, podlewając wodą. Zdejmij folię i piecz dalej 15 min.
Ryż ugotuj na sypko. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp ryż, kukurydzę, rodzynki i kurkumę. Podsmaż chwilę.
Mięso obłóż ryżem i brzoskwiniami napełnionymi żurawiną. Ozdób natką.
Szczypta zdrowia
Kurkuma nie tylko nadaje piękny żółty kolor, ale również jest bardzo zdrowa, m.in. redukuje cholesterol.Źródło: Naj