Do góry

Newsy

Przepis na chaczapuri Michała Brysia

W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś poprosił uczestników o przygotowanie mistrzowskiego chaczapuri z kaczką i jabłkami. Mamy dla was przepis, z którym musieli zmierzyć się zawodnicy.

Ciasto:

  • 150-200 g kefiru (w zależności od chłonności mąki)
  • 7,5 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 4 g soli

Do smarowania:

  • 2 łyżki masła roztarte z 2 ząbkami czosnku

 

Wykonanie :

Rozgrzać piekarnik do temp. 220 C.
Do misy wlać kefir (w lecie w temperaturze 15 C), wymieszać z pokruszonymi drożdżami i dodać mąkę. Wyrobić dokładnie. Po 5 minutach wyrabiania dodać sól i wyrabiać jeszcze około 2-3 minut. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie złożyć ciasto i odstawić na kolejne 20 minut. Złożyć ciasto ponownie; odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 kęsy o wadze 200 g każdy. Oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić na blacie na 7 minut. Po tym czasie rozgniatać na okrągłe placki o grubości 1 cm. Nakładać na środek placka nadzienie - ilość wg uznania. Zlepić ponownie w kształt kuli i rozpłaszczyć ją dłonią na placek, tak aby nadzienie w środku było równomiernie rozłożone. Oprószyć lekko mąką i piec na blasze w piekarniku na złoty kolor (ok. 15 - 20 minut). Wyjąć z pieca i gorące posmarować masłem z czosnkiem. Wydać 1 sztukę.


Nadzienie z kaczki z jabłkami:

  • 4 udka z kaczki
  • 4 łyżki rodzynek
  • 100 g nalewki pigwowej
  • 4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • sól morska
  • 1 łyżeczka świeżo tłuczonego pieprzu
  • 6 szalotek
  • 200 g czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 liście laurowy
  • 4 jabłka (najlepiej szara reneta lub inne kwaskowe)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku + 2 do starcia do masła (do smarowania upieczonego placka)
  • świeży lubczyk - kilka gałązek
  • świeży majeranek - kilka gałązek.
  • 100 g sernikowego koziego sera
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia

 

Wykonanie:

Udka wysuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rodzynki namoczyć w nalewce pigwowej. Wymieszać paprykę, sól i pieprz. Natrzeć dokładnie mięso. Posiekać szalotki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na ciemnozłoty kolor kacze uda. Dodać szalotkę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Zalać winem, wrzucić ziele angielskie, skórkę pomarańczową i liście laurowe. Zredukować wino o połowę. Przykryć i dusić do miękkości około 1:45 min. Na ostatnie 2 minuty duszenia wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Zdjąć z ognia. Kaczkę wyluzować z kości i mięso wraz ze skórą drobno posiekać. Dodać kostki jabłek. Pozostałą z moczenia rodzynek nalewkę zredukować na ogniu o połowę i wlać do miski z kaczką i jabłkami. Przyprawić świeżym pieprzem, lubczykiem i majerankiem. Dodać pokruszony kozi ser. Wymieszać dokładnie farsz, aby wszystkie przyprawy zostały równomiernie rozprowadzone. Wystudzić do temperatury pokojowej. Tak przygotowanym farszem (w ilości wg uznania) nadziewać placki drożdżowe.

 

Pobierz aplikację smaker

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elzbieta2 24 października 2017 Czy aby na pewno 2200 st? Toż to czwarty stopień zwęglenia nóg w tym piekarniku.:)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń