Do góry

Newsy

Przepis na szarlotkę z żubrówką z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu.

Fot. materiały partnera

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 żółtka

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek Golden Delicious
  • 150 g cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki kardamonu mielonego
  • sok z ½ cytryny
  • 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową

 

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 200 g kropelek z białej czekolady do zapiekania

 

Ciasto kruche:
Mąkę poszatkować z cukrem oraz zimnym masłem. Dodać wodę i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę 11 cm x 33 cm. Piec przez 10 minut w temperaturze 180℃.

Nadzienie jabłkowe:
Obrać jabłka i pokroić w większą kostkę. Następnie podsmażyć je na patelni, posłodzić cukrem brązowym, dodać kardamon i sok z cytryny. Wlać wódkę i podpalić. Całość smażyć przez kilka minut. Uważać, aby jabłka nie były zbyt miękkie.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i ugniatać widelcem. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 180℃.
Kropelki białej czekolady wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15 minut. Wystudzić i poszatkować. Wymieszać czekoladę z kruszonką.
Na kruche ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek. Całość piec przez 20-25 minut w temperaturze 180℃. Gotowe ciasto posypać kruszonką.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń