Do góry

Zupy Przepis na:

Na żołnierską nutę: grochówka

Przepis dnia 2018-05-11
Na żołnierską nutę: grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 6809

Na pewno pamiętacie z dzieciństwa takie festyny czy imprezy z udziałem wojska, na których z kuchni polowej, ogromną chochlą, nalewana była grochówka. A do tego koślawo ukrojona pajda chleba. Jak już się doczekało w kolejce na swoją porcję, szło się na zieloną trawkę i z namaszczeniem zajadało to grochowe cudo. Zapraszam dziś Was na prawdziwą grochową, nie taką z papierka. Na bazie łuskanego polskiego grochu, wędzonych kości, boczku i warzyw, z dużą ilością majeranku. Na zupę, która przeniesie Was w czasy dzieciństwa.

Składniki

  • 500 g kości wędzonych od schabu (może być więcej)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g łuskanego suchego grochu
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2,5 - 3 l wody lub bulionu
  • włoszczyzna - alternatywnie
  • sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Groch przepłukać zimną wodą na sicie, do garnka wlać wodę (lub bulion), wrzucić włoszczyznę, doprowadzić do wrzenia i gotować około dwudziestu minut, wyciągnąć włoszczyznę.

  2. Wsadzić do bulionu wędzone kości, wsypać groch, zmniejszyć ogień, by gotujący groch się nie przypalał. Można lekko posolić, ale uważajcie, by nie przesadzić, bo kości na pewno będą słone.
    Po około godzinie groch powinien już się rozgotować, wyciągnąć kości, przestudzić i obrać z mięsnych kawałków, które ponownie powinny trafić do garnka.
    Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, posolić i zetrzeć pieprz, wsypać 1 - 2 łyżki majeranku, gotować, aż warzywa będą miękkie, mieszając często od dna garnka, by nic się nie przypaliło.
    Na koniec pokroić boczek w kostkę i albo wrzucić bezpośrednio do zupy, albo zezłocić na suchej patelni i dopiero dodać.
    Zupa będzie na pewno gęsta, ale taka właśnie ma być. Wierzcie mi, te z torebek nie mają nic wspólnego z samodzielnie ugotowaną grochówką na żołnierską nutę.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 maja Oj stare dobre czasy:) I ten smak grochówki /czasem lekko przypalonej/ niesamowity. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 maja Ja nie tylko pamiętam, z festynów, ale także z MON-u, gdy mnie podczas studiów na 3 miechy w kamasze wzięli hehe.
Grochóweczka zawsze pyszna, a czym więcej dodatków, tym lepiej :)

Super zupa szefie kuchni xD
Odpowiedzi: 11 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń