Do góry

Dodatki Przepis na:

naan نان

naan نان

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 17153

Dodano:

Odsłon: 3997

naan,نان नान, płaski chlebek drożdżowy z białej mąki pochodzi z Azji środkowej

Składniki

  • 1 łyżeczka drożdży instant (czasem daję zwykłe ale to tak na oko wykruszę)
  • 2 łyżki ghee (jak nie mam dodaję oleju)
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1,5 szkl. mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. w misce mieszamy wszystkie składniki, wodę dolewamy powoli bo czasem nie potrzeba całej, zagniatamy dość miękkie ciasto.

  2. Dzielimy na ok 6 części formujemy z nich kulki, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość 0,5cm (ja robię to w ręku) jeśli chcemy posypujemy czarnuszką przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na 10 minut.

  3. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą u mnie na fuul 250°C. Przekładamy chlebki na blachę oprószoną mąką i pieczemy ok 10 minut, chlebki nie mogą być za bardzo spieczone bo będą twarde.

  4. Ja czasem robię z podwójnej porcji i gorące wkładam do woreczka lub zawijam w ściereczkę i mam na drugi dzień...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń