Do góry

Desery Przepis na:

Nadziane Bułeczki Drożdżowe.

Nadziane Bułeczki Drożdżowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4450

Dodano:

Odsłon: 4799

Pyszne mięciutkie Bułeczki,ciasto drożdżowe z dodatkiem serka mascarpone,jest rewelacyjne.Na przepis trafiłam na Instagramie.

Składniki

  • 8 dużych bułek
  • 550-600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl.mleka
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • Nadzienie:
  • wiśnie z syropu(słoik pół litra)
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny lub pomarańczy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Owoce odsączyć na sitku z nadmiaru syropu i wymieszać z mączką ziemniaczaną.

  2. Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
    Do letniego mleka wrzucić pokruszone drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki,odstawić do wyrośnięcia na 10 min.przykryć ściereczką.
    Do miski przesiać mąkę,wsypać resztę cukru i cukier waniliowy,wbić jajko,wrzucić żółtko,szczyptę soli,serek mascarpone,zacząć wyrabiać,w trakcie wlać wyrośnięte drożdże,na sam koniec wyrabiania wlać roztopione,letnie masło,wyrobić gładkie ciasto,przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia na 1-1,5 godz.

  3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na delikatnie podsypany mąką blat,lub matę silikonową,formujemy długi pasek i dzielimy go na 8-10 bułek.


  4. Każdy pasek rozpłaszczamy w rękach i wkładamy do środka po łyżce wiśni,


  5. następnie sklejamy i formujemy bułeczki,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.

  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 min.do zarumienienia.


  7. Letnie buły lukrujemy(przesiewamy kilka łyżek cukru pudru do miseczki i wyciskamy sok z cytrusa,mieszamy do powstania lukru,następnie smarujemy łyżką bułki).





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń