Do góry

Desery Przepis na:

Nadziane poduszeczki w cukrze

Nadziane poduszeczki w cukrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Nadziane poduszeczki w cukrze"

Składniki

  • 45 dag kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/8 l soku jabłkowego
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 75 ml oleju
  • 75 ml mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 17,5 dag cukru

  2. 20 dag mielonego, półtłustego twarogu, szczypta soli, 40 dag mąki pszennej, 1 mała torebka proszku do pieczenia (2-3 łyżeczki), 25 dag gotowej masy makowej

  3. mąka do posypania stolnicy

  4. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokroić w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami soku jabłkowego. Resztę soku zagotować z cukrem wanilinowym.

  5. Dołożyć jabłka i gotować pod przykryciem 5 minut. Wlać mąkę rozmieszaną w soku jabłkowym i gotować, mieszając, jeszcze przez minutę.

  6. Twaróg utrzeć z 1 jajkiem, olejem oraz mlekiem. Dodać szczyptę soli, 7,5 dag cukru i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie porcje. Każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o wymiarach ok. 28x33 cm. Rozwałkowane placki pokroić na kwadraty o wymiarach 11x14 cm. Pozostałe jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Brzegi kwadracików ciasta posmarować odrobiną roztrzepanych jajek. Na połowie kwadratów rozłożyć masę makową i jabłkową.

  7. Przykryć pozostałymi kwadratami. Brzegi mocno zlepić. Wierzchy powstałych poduszeczek posmarować pozostałym rozkłóconym jajkiem.

  8. Ciasteczka ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Posypać pozostałym cukrem. Wstawiać kolejno do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-18 minut. Wystudzić. Podawać np. z sosem waniliowym.

  9. Czas przygotowania: 75 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń