Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewana cukinia curry

Nadziewana cukinia curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 839

Dodano:

Odsłon: 169

Cukinię latem mogłabym jeść codziennie. To danie lekkie, zdrowe, ale sycące. Cukinia jest warzywem o bardzo neutralnym smaku, dlatego fajnie przygotować ją bardziej wyraziście. Moja propozycja to cukinia faszerowana kotlecikami mielonymi z curry, duszoną marchewką ze szczyptą cynamonu, zapieczona z plastrami sera. Pycha:)

Składniki

  • Kotleciki mielone:
  • 0,5 kg mięsa z łopatki lub szynki
  • 1 jajko
  • cebula
  • mała kajzerka moczona w mleku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej
  • 2 ładne cukinie
  • 3 marchewki
  • kawałeczek masła do podsmażenia marchewek
  • 1 pomidor
  • kilka plastrów żółtego sera lub kulka mozarelli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz cytrynowy
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Podłużne kotleciki mielone:
    Mięso płuczemy, mielimy, dodajemy jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Formujemy podłużne kotleciki, aby zmieściły się nam do cukinii, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.


    Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, drążymy środek, aby stworzyć pojemną łódeczkę. Blanszujemy i studzimy.

    Marchewkę obieramy, kroimy na półplasterki, wrzucamy do garnuszka z kawałkiem masełka i szczyptą cynamonu. Lekko podsmażamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy miąższ z wydrążonej cukinii, pokrojonego w cząsteczki pomidora (lub pomidorki koktajlowe) - mieszamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym do smaku.

    W wydrążonej cukinii układamy po 2 podłużne kotleciki, nakładamy na to nasz farsz z marchewek i plastry sera. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego ( można posmarować cienko masełkiem) i zapiekamy przez około 20 minut w temp.180 st. Jeśli zostanie nam nasz farsz to możemy nim jeszcze polać cukinię tuż przed podaniem. Dekorujemy listkami bazylii i smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń