Do góry

Przekąski Przepis na:

nadziewana cukinia w kremie cytrynowym

nadziewana cukinia w kremie cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 31950

...na kazda okazje

Składniki

  • 5-6 srednie cukinie
  • 1 biala cebula drobno poszatkowana
  • 1 peczek koperku,zielonej pietruszki i miety(wszystko drobno pokrojone)
  • 250gr miesa mielonego(wedlug uznania)
  • 3 garscie ryzu
  • 1 jajko
  • sol i pieprz
  • vegeta
  • smietanka do sosow
  • 1 zoltko
  • odrobina koperku do dekoracji
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cukinie przekrajamy na polowki,wydrazamy srodki pozostawiajac cienka scianke

  2. z miesa,cebuli,zieleniny,ryzu i jajka wyrabjamy nadzienie...solimy i pieprzymy...musi byc lekko slone ze wzgledu na ryz

  3. nadziewamy farszem cukinie i ukladamy scisle w garnku,zalewamy woda z dodatkiem oliwy i vegety...gotujemy 25-30 min. bez przykrycia

  4. gdy sa ugotowane wyjac je z zupy aby nie zmienily koloru

  5. w innym garnuszku przygotowac sos ze smietanki,soku z cytryny,soli i piprzu,mozna dodac odrobine zupy z gotowania

  6. gdy smietanka zgesnieje odstawjamy z ognia i dodajemy zoltko,bardzo szybko mieszajac aby nie scielo sie...delikatnie podgrzewamy sos i polewamy nim cukinie

  7. na koniec posypac delikatnie koperkiem, jezeli zostanie nam farsz to nic prostrzego jak zrobic z niego kulki i ugotowac je razem z cukinia,po wyjeciu cukini pozostaje nam gotowa zupka z pulpecikami ryzowymi,ktora mozna doprawic ubitymi jajkami i cytryna jak w przepisie ,,zupka z jagnieciny" jezeli cukinie byly mlode(male) mozna tez wykorzystac miaz do omletu(pycha!),albo zrobic placki...palce lizac!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NeoNeo 10 sierpnia 2011 Słownik ortograficzny
garść, tą garścią; te garście a. garści, tym garściom

"3 garście" są jak najbardziej poprawne

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 10 sierpnia 2011 Niesamowite! Ostatnio robiłam coś takiego ale z bakłażanami. Do mięsa dodałam troszkę cynamonu aby bardziej przypominały grecką kuchnię i... musakę ;) Pyszne były!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 09 października 2010 wiesz co...mam gdzies Twoj komentarz...tak jak napisalam na twoim profilu... wiecej niz polowe zycia spedzam za granica...i mam gdzies Twoje poprawki ort. tutaj chodzi o pszepis,przyjazn i wymiane doswiadczen...pomoc mlodym kuchareczkom...POZDRAWIAM WSZYSTKICH KUCHARZY I PIATECZKA!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

seran2 08 października 2010 Kobieto, naucz się pisać poprawnie po polsku. Powinno być 5-6 cukinii, a nie 5-6 cukinie. Prosta odmiana przez przypadki się kłania. I nie 3 garście tylko 3 garści. Doprawdy żenada.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 24 września 2010 tak,to jest grecka kuchnia ,,kolokifia gemista" i jest ulubionym daniem mego meza

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 24 września 2010 pachnie mi grecka kuchnia, to jest jedno z moich ulubionuch potraw

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń