Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nadziewana polędwiczka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Polędwiczki umyj, osusz, oczyść z ewentualnych błon. Do 2 łyżek oleju dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól oraz pieprz. Tak przygotowaną marynatą posmaruj mięso, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj je do rozgniecionego sera feta, dokładnie wymieszaj. W polędwiczce wytnij głęboką kieszeń i wypełnij ją przygotowanym farszem. Mięso przesmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piecz 20-30 min w temp. 180°C.
Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, żółtka, mąkę ziemniaczaną, szczyptę gałki, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Ciasto przełóż na stolnicę lub blat podsypany mąką. Podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek o grubości 2-3 cm i pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm. Następnie panieruj je w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju.Źródło: Świat i Ludzie