Do góry

Desery Przepis na:

Nadziewane brzoskwinie z bezową czapeczką

Nadziewane brzoskwinie z bezową czapeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 864

Owocowo-orzeźwiające, lekko słodkie, z kruchą bezową czapeczkę - idealny deser na upalne dni.

Składniki

  • dojrzałe, ale twarde brzoskwinie, 4 duże
  • czarne jagody, 10 dag
  • Sok z czarnej porzeczki, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, 2 łyżeczki
  • białka, 2
  • cukier, 50 g
  • cukier waniliowy, 1 torebka
  • cukier puder do posypania
  • listki mięty i czarne jagody do przybrania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie zalać na krótko wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Owoce przekroić na pół i wydrylować. Połówki owoców ułożyć wypukłościami do dołu w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

  2. Jagody delikatnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym ręcznikiem. Połowę z nich wymieszać z sokiem z porzeczki i sokiem z cytryny i napełnić nimi zagłębienia w połówkach brzoskwiń.

  3. Białko ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, dodając przy tym stopniowo cukier i cukier waniliowy. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w formie małej gwiazdki i wycisnąć pianę na owoce, po czym posypać je cukrem pudrem.

  4. Połówki brzoskwiń piec około 10 min w gorącym piekarniku, aż bezowe czapeczki się zarumienią. Na talerzykach układać po dwie połówki owoców, polewając je odrobiną soku powstałego w czasie pieczenia. Przybrać resztką jagód oraz listkami mięty i natychmiast podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń