Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owocowo-orzeźwiające, lekko słodkie, z kruchą bezową czapeczkę - idealny deser na upalne dni.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2627
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 314
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 183
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3175
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2627
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 314
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 183
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3175
Składniki
Brzoskwinie zalać na krótko wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Owoce przekroić na pół i wydrylować. Połówki owoców ułożyć wypukłościami do dołu w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Jagody delikatnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym ręcznikiem. Połowę z nich wymieszać z sokiem z porzeczki i sokiem z cytryny i napełnić nimi zagłębienia w połówkach brzoskwiń.
Białko ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, dodając przy tym stopniowo cukier i cukier waniliowy. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w formie małej gwiazdki i wycisnąć pianę na owoce, po czym posypać je cukrem pudrem.
Połówki brzoskwiń piec około 10 min w gorącym piekarniku, aż bezowe czapeczki się zarumienią. Na talerzykach układać po dwie połówki owoców, polewając je odrobiną soku powstałego w czasie pieczenia. Przybrać resztką jagód oraz listkami mięty i natychmiast podawać.