Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane paluchy

Nadziewane paluchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 526

Dodano:

Odsłon: 2092

Jak się znudzą sznycle...

Przygotowanie

  1. Ugotować osolone ziemniaki, odcedzić, ubić, lekko przestudzić. Ubite ziemniaki ułożyć łyżką na 3/4 dna garnka, w powstałą wolną ćwiartkę wsypać do połowy mąkę ziemniaczaną i uzupełnić pszenną (wejdzie mniej niż po 1 szkl.), następnie wbić 1 jajko. Wyrabiać ciasto ubijakiem do ziemniaków lub ręką.

  2. Podsmażyć cebulę, następnie dodać mięso i podsmażać. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy.

  3. Ciasto podzielić na części (ok. 10 porcji), każdą rozpłaszczyć na posypanym mąką blacie, nadziewać farszem, zlepiać brzegi i formułować wałek. Jajko rozkłócić na głębokim talerzu, obtaczać paluchy w nim, a następnie w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Smażyć powoli z 3-4 stron. Można podawać polane sosem z surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń