Do góry

Desery Przepis na:

Nadziewane patisony

Nadziewane patisony

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Nadziewane patisony"

Składniki

  • 4 średnie, żółte patisony
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag słoniny
  • pomidor
  • cebula
  • jajko
  • po 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry
  • łyżka mąki
  • olej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kromka chleba
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kromki chleba odkrój skórkę, miąższ namocz w wodzie, odciśnij, a następnie rozkrusz.

  2. Pomidor sparz, po czym zalej go zimną wodą i zdejmij z niego skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj. Słoninę pokrój w małą kostkę.

  3. Patisony umyj, odkrój od nich górne części (jako przykrywki), wydrąż, skrój trochę miąższu, bardzo drobno pokrój. Warzywa zblanszuj następnie 2 minuty w dużym garnku, w osolonym wrzątku, po czym osącz.

  4. Na gorącej patelni podsmaż słoninę, aby się stopiła, dodaj cebulę, wymieszaj i podsmaż razem. Dodaj pokrojonego pomidora, miąższ patisonów, rozkruszony chleb oraz mielone mięso. Wymieszaj i smaż 10 min.

  5. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 30 minut. Następnie dodaj posiekaną natkę, kolendrę, jajko oraz mąkę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszaj.

  6. Głębokie naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ostrożnie ustaw w nim nadziane patisony. Wypełnij je farszem i przykryj ściętymi „czapeczkami”.

  7. Posmaruj olejem, piecz godz. w temp. 180°C. Podaj np. z ryżem i sosem pomidorowym.

  8. Miąższ patisonów łatwo wydrążyć łyżką do lodów, wcześniej lekko schłodzoną, np. w zamrażalniku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń