Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nadziewane patisony"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Z kromki chleba odkrój skórkę, miąższ namocz w wodzie, odciśnij, a następnie rozkrusz.
Pomidor sparz, po czym zalej go zimną wodą i zdejmij z niego skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj. Słoninę pokrój w małą kostkę.
Patisony umyj, odkrój od nich górne części (jako przykrywki), wydrąż, skrój trochę miąższu, bardzo drobno pokrój. Warzywa zblanszuj następnie 2 minuty w dużym garnku, w osolonym wrzątku, po czym osącz.
Na gorącej patelni podsmaż słoninę, aby się stopiła, dodaj cebulę, wymieszaj i podsmaż razem. Dodaj pokrojonego pomidora, miąższ patisonów, rozkruszony chleb oraz mielone mięso. Wymieszaj i smaż 10 min.
Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 30 minut. Następnie dodaj posiekaną natkę, kolendrę, jajko oraz mąkę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszaj.
Głębokie naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ostrożnie ustaw w nim nadziane patisony. Wypełnij je farszem i przykryj ściętymi „czapeczkami”.
Posmaruj olejem, piecz godz. w temp. 180°C. Podaj np. z ryżem i sosem pomidorowym.
Miąższ patisonów łatwo wydrążyć łyżką do lodów, wcześniej lekko schłodzoną, np. w zamrażalniku.Źródło: Świat kobiety