Do góry

Śniadania Przepis na:

Nadziewane ragaliki croissant

Przepis dnia 2012-12-15
Nadziewane ragaliki croissant

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 58

Dodano:

Odsłon: 3887

Kruche na zewnątrz i puszyste w środku, maślane rogaliki, nadziewane serem kozim, szynką, oliwkami i czosnkiem. Ten smak i zapach przenoszą nas do małych francuskich knajpek w pobliżu wieży Eiffla...śnieżnobiałe obrusy, świeże kwiaty, wszędobylski zapach parzonej kawy...

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: - 250 g mąki pszennej - 100 ml wody - 10 g drożdży - łyżka (15 g) roztopionego masła - 10 g soli - 5 g cukru - 150 g twardego masła w dwóch porcjach po 75 g -1 żółtko - 5 g pieprzu kolorowego Drożdże rozpuszczam w wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiam na chwilę. Do dużej miski daję mąkę, roztopione masło, sól. Wyrabiam. Gdy składniki się połącza i powstanie gładkie ciasto, przekładam je do dużej, natłuszczonej miski i pozostawiam w ciepłym miejscu, aż nie podwoi swojej objętości. Po około 40 minutach uderzam ciasto pięścią, żeby je odgazować. I znów odstawiam na 40 minut.

  2. Po 40 minutach przekładam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowuję- ma powstać prostokąt. Układam na nim 75 g masła. Zawijam na kształt koperty, przyciskając dość mocno brzegi, żeby masło się nie wydostało. Rozwałkowuję. Składam znów jak kopertę i odkładam na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wykonuję ten KROK ponownie, nakładając drugą połówkę masła z przepisu. Ponownie odkładam do lodówki na godzinkę.

  3. Przygotowanie farszu: - 60 g szynki - 10 oliwek - ząbek czosnku posiekany - 70 g sera koziego MERCI CHEF! ROLADKA TWAROGOWA CZOSNEK I ZIOŁA

  4. Po wyjęciu ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Dzielę na 8 "trójkątów". Na każdy nakładam FARSZ. Zawijam zaczynając od szerszego końca.

  5. Przygotowanie ciasta: - 250 g mąki pszennej - 100 ml wody - 10 g drożdży - łyżka (15 g) roztopionego masła - 10 g soli - 5 g cukru - 150 g twardego masła w dwóch porcjach po 75 g -1 żółtko - 5 g pieprzu kolorowego Drożdże rozpuszczam w wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiam na chwilę. Do dużej miski daję mąkę, roztopione masło, sól. Wyrabiam. Gdy składniki się połącza i powstanie gładkie ciasto, przekładam je do dużej, natłuszczonej miski i pozostawiam w ciepłym miejscu, aż nie podwoi swojej objętości. Po około 40 minutach uderzam ciasto pięścią, żeby je odgazować. I znów odstawiam na 40 minut.

  6. Po 40 minutach przekładam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowuję- ma powstać prostokąt. Układam na nim 75 g masła. Zawijam na kształt koperty, przyciskając dość mocno brzegi, żeby masło się nie wydostało. Rozwałkowuję. Składam znów jak kopertę i odkładam na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wykonuję ten KROK ponownie, nakładając drugą połówkę masła z przepisu. Ponownie odkładam do lodówki na godzinkę.

  7. Przygotowanie farszu: - 60 g szynki - 10 oliwek - ząbek czosnku posiekany - 70 g sera koziego MERCI CHEF! ROLADKA TWAROGOWA CZOSNEK I ZIOŁA

  8. Po wyjęciu ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Dzielę na 8 "trójkątów". Na każdy nakładam FARSZ. Zawijam zaczynając od szerszego końca.

  9. Odstawiam rogaliki na pół godziny, żeby nieco urosły.

  10. Smaruję rogaliki rozkłóconym żółtkiem i posypuję świeżo roztartym pieprzem.

  11. Piekę 30 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Vintage-Girl 15 grudnia 2012 Moje danie jako danie dnia ??! WOW ;-)) Swoją drogą zastanawia mnie dość niska ocena mojej potrawy. Czy osoby, które ją oceniły mogłyby uzasadnić swoje zdanie? Jest to praca konkursowa, więc zastanawiam się, czy to nie jakaś konkurentka/konkurent chce mnie zdeklasować, zwłaszcza, że jest/był to mój faworyt :-)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń