Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewany mostek cielęcy

Nadziewany mostek cielęcy

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4431

Dodano:

Odsłon: 67

Smaczny pomysł na "Nadziewany mostek cielęcy"

Składniki

  • 1
  • 5 kg mostka cielęcego bez kości (najlepiej także bez chrząstek)
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 50 g wędzonego boczku
  • 100 g ozorka cielęcego lub wieprzowego
  • 50 g szynki w kawałku
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół kostki smalcu
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mostek cielęcy najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mięso umyj, osusz, usuń ewentualne chrząstki i dobrze oprósz solą.

  2. Natrzyj czosnkiem, dopraw pieprzem, zwiń w rulon, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na dobę (minimalnie mięso powinno poleżeć ok. 8 godzin). Po tym czasie wyjmij i rozwiń mięso, żeby nie było zimne.

  3. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu i usmaż na nim cebulę. Boczek drobno posiekaj, szynkę i ozorek pokrój w kostkę. Wszystko wraz z mieloną cielęciną dodaj do cebuli i wymieszaj.

  4. Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Farsz rozłóż wzdłuż środka płata mięsa. Zwiń ciasno i obwiąż cienkim sznurkiem.

  5. Dno brytfanny wysmaruj smalcem, włóż roladę i dolej trochę wody, by je przykryć. Piecz ok. 1,5 godziny, podlewając sosem spod pieczeni.

  6. Zarumienione mięso wyjmij, rozsznuruj i pokrój na plastry. Podawaj z sałatką z pomidora i sałaty oraz np. ziemniakami.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń