Do góry

Przekąski Przepis na:

Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3648

Dodano:

Odsłon: 158

Kocham włoską kuchnie i ich produkty. Ostatnio postanowiłam przygotować wariację na temat pizzy. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie to pyszna propozycja na przykład na kolację lub na wieczór z przyjaciółmi z winem ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 100 ml wody
  • 250 g ricotty
  • Sól
  • Nadzienie:
  • 200 g sera scamorza
  • Salami
  • duża garść rukoli
  • Oliwa z oliwek
  • dwie gałązki rozmarynu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą. Później dodajemy do nich wodę i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować.

  2. Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, ricottę i zaczyn. Później zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy go na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę. Następnie przykrywamy wszystko drugim plackiem. Boki dokładnie sklejamy, można pomóc sobie widelcem.

  3. Na koniec łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Smarujemy nią dokładnie chlebek.

  4. Pieczemy w 200°C (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Chlebek ma ładnie zbrązowieć.

    Podajemy gorący, pokrojony jak pizzę.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 16 sierpnia uwielbiam ricotte w każdym wydaniu! Placuszki wyglądają bardzo zachęcająco

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń