Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsza babka cytrynowa

Najlepsza babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1169

Dodano:

Odsłon: 15552

Najlepsza babka cytrynyowa -pyszna, lekka jak chmurka i zawsze się udaje. Trzeba tylko cierpliwie dodawać składniki po koleji i nei za szybko.

Składniki

  • 8 jajek
  • 300 g mąki tortowej
  • 300 gr drobnego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek.
    Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier ( po łyżce) ubijając cały czas.
    Potem dodawać żółtka cały czas miksując masę - stopniowo, po jednym.
    Następnie wąskim strumieniem dodać olej, cały czas miksując.
    Na koniec dodać skórkę cytryny i sok - wymieszać.
    Odstawić mikser i za pomocą łyżki dodawać do piany mąkę, po jednej łyżce, delikatnie mieszając całość.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Formę do pieczenia babki nasmarować tłuszczem, wylać masę i piec 50 minut.
    Można też piec w podłużnych blaszkach ( takich pasztetowych).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń