Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsze kotleciki warzywne - z ciecierzycy - FALAFEL

Najlepsze kotleciki warzywne - z ciecierzycy - FALAFEL

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 3824

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, smakują wybornie ! A w dodatku to samo zdrowie !

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę surową / nie z puszki/ moczymy około 15 godzin. Ja zalewam zimną wodą późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel z ciecierzycy w porze obiadowej. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Cebule kroimy w małe kawałki i przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku i dodajemy do ciecierzycy wraz z solą, słodką papryką, kuminem, czarnym pieprzem, zmiażdżoną kolendrą oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Całość blendujemy lub dokładnie mieszamy.

  2. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, około 1 garści, jeśli wolicie więcej – nie ma problemu. Dorzucamy 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kaszy kukurydzianej i 2 czubate mąki pszennej. Mieszamy.

    Teraz formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie przyklepujemy lub zostawiamy w formie kuleczki / bez różnicy/. Obtaczamy w kaszy kukurydzianej.

    Smażymy z obydwóch stron w głębokim oleju rzepakowym. Zawsze kładziemy na gorący tłuszcz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń