Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsze placki ziemniaczane

Najlepsze placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 1190

Sprytny sposób, aby placki ziemniaczane były chrupiące

Składniki

  • 2 spore ziemniaki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • Olej do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków.

    Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody należy ją odcisnąć.

    Dodajemy jajko i sól i mieszamy.

  2. I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia) i obracamy placki. Jak poprzednio, po lekkim zezłoceniu się placuszków, zwiększamy ogień. Smażymy na rumiano.

    Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i… gotowe!

    Serwujemy z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to dobra, gęsta osolona śmietana.

    Bon apetit!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń