Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsze serowe pączki

Najlepsze serowe pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 8990

Te małe puszyste pączusie szybko się robi, a podczas smażenia same się odwracają w garnku:) Smakują pysznie po prostu posypane cukrem pudrem albo podane z ulubionym dżemem lub zanurzane w gorącej czekoladzie jak churros.

Składniki

  • 200g półtłustego twarogu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • do oprószenia: cukier puder
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić.
    Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki.
    W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać.
    Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń