Desery Przepis na:
Najlepsze serowe pączki


Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 619
Dodano: 11.01.2018
Odsłon: 8314
Składniki
- 200g półtłustego twarogu
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu
- 1 szklanka mąki + do podsypywania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- do oprószenia: cukier puder
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić.
Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać.
Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)