Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsze śniadanie- jajka zapiekane ze szpinakiem

Najlepsze śniadanie- jajka zapiekane ze szpinakiem

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1182

Dodano: 05.07.2011

Odsłon: 53760

Szpinak zapiekany pod twarożkiem i jajkami. Pyszny pomysł na śniadanie.

Składniki

  • na jedną porcję
  • szpinak (świeży lub mrożony- około 2 łyżek na porcję (po przesmażeniu))
  • pół ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki twarożku kremowego (np. z ziołami)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak przesmażyć na patelni z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do przestudzenia (żeby jajko nie ścięło się pod wpływem wbijania do gorącego szpinaku).

  2. Kokilkę delikatnie posmarować z oliwą z oliwek, na dno nałożyć szpinak, następnie łyżkę serka. Do kokilki wbić jajko, delikatnie, żeby żółtko się nie rozpłynęło, tylko zostało w całości. Górę można posypać tartym, żółtym serem

  3. Kokilkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C. i piec przez około 9-11 minut. Podawać gorące!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

margo21 07 lipca 2011 super szpinak to moja ulubiona potrawa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AnulaG 07 lipca 2011 Bez żółtego sera dla Dukanowców jak znalazł

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 07 lipca 2011 Zgłodniałam na sam widok,na jutro mam śniadanko,dziękuję i pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EWAM 06 lipca 2011 Bardzo w moich smakach. Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń