Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsze z barszczykiem.

Najlepsze z barszczykiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 2348

Dodano:

Odsłon: 1716

Pyszne krokiety z mięsem i gorącym czerwonym barszczykiem.

Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka, włoska kapusta)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zalać wodą i zagotować, zebrać tzw. szumowinę. Następnie wrzucić wszystkie warzywa, 1 ząbek czosnku, 1 cebulę ( podpiec jak do rosołu ), ziele ang, liście laurowe, majeranek - posolić. Mięso gotować do miękkości ( w czasie gotowania uzupełniać wodę ).

  2. W międzyczasie usmażyć naleśniki ( przepis na moim profilu " Naleśniki z porem i szynką").

  3. Ugotowane mięso ostudzić i zmielić wraz z warzywami ( oprócz kapusty i pora ). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 1 cebulę drobno pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor, dodać do mięsa. Dodać 1 łyżeczkę majeranku, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Jeżeli mięso jest zbyt suche dodaję wywaru w którym się gotowało.

  4. Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć i panierować w rozmąconym jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor.

  5. Z wywaru gotuję barszcz. Dodaję pokrojone buraki - 5 szt. , 1 łyżkę octu ( w zależności - jak chcę bardziej kwaśny, wtedy dodaję więcej -należy spróbować ). Gotować na małym ogniu. W czasie gotowania barszcz blednie, pod koniec gotowania dodaję koncentrat, doprawiam maggi, pieprzem. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń